Over Carbon Nano Tube Fibers – novel properties for new solutions

Carbon Nano Tube Fibers – novel properties for new solutions

Avondlezing door Marcin Otto  georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland.

Samenvatting
Al jaren werken toonaangevende onderzoekers van Rice University, waaronder Nobelprijswinnaar Richard Smalley (scheikunde, 1996), en onderzoekers van Teijin Aramid Arnhem samen aan de productie van koolstofnanobuizen en het opbouwen ervan tot nuttige macroscopische objecten met nieuwe, ongekende prestaties. Om een hoogwaardig textiele draad (vezel) van koolstofnanobuizen te spinnen, moeten de nanobuizen perfect langs de as van de vezel gestapeld en georiënteerd zijn. De efficiëntste manier om deze hoogwaardige vezels te maken, is het oplossen van de CNT’s in chloor sulfon zuur, gevolgd door natspinnen. Dit gepatenteerd proces wordt sinds de jaren zeventig gebruikt voor de productie van de Twaron-supervezel van Teijin Aramid.

De medewerking en betrokkenheid van Teijin bij dit project was cruciaal. De Twaron-technologie zorgde voor verbeterde prestaties en een industrieel schaalbare productiemethode. Dit maakt het mogelijk om toepassingen te vinden voor de CNT-vezels in een groot aantal (commerciële) producten. Dit onderzoek en de lopende testen geven ons een glimp van de toekomstige mogelijkheden van deze nieuwe vezel. De belangstelling van innovatieve artsen en wetenschappers die de mogelijkheden van de CNT-vezels voor operaties en andere medische toepassingen verkennen is groot. Teijin Aramid verwacht dat koper in de lucht-, ruimtevaart- en auto-industrie in data- en lichte elektriciteitskabels vervangen kan worden om de vaartuigen en exclusieve auto’s lichter en tegelijkertijd robuuster te maken. Andere mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld de integratie van lichtgewicht elektronische onderdelen zoals antennes in composieten of de vervanging van koelingen in elektronica, waarbij de koolstofnanovezels met hun hoge thermische geleidbaarheid de warmte zullen verspreiden.

De nieuwe super vezel gemaakt van 100% van Carbon Nanotubes is elektrisch en thermisch geleidend zoals metalen en robuust, flexibel, sterk en lichtgewicht zoals technische polymeervezels.

Deze unieke combinatie van eigenschappen maakt nieuwe toepassingen mogelijk.

De opschaling van productie en verdere ontwikkeling vereist behalve hoogwaardige expertise ook een flinke financiële investering!

Curriculum vitae dr. Marcin Otto

  • Business Manager and Project Leader for Carbon Nanotube Fibers at Teijin Aramid BV (The Netherlands)
  • Master of Science in Physics University of Warsaw
  • PhD. Solid State Chemistry, Groningen University

After starting his career as a scientist, he moved to the High Performance Fibers Group of Akzo where he was account manager responsible for marketing of aramid fibers in tires. 
Marcin combines an entrepreneurial, customer oriented approach to business development with scientific knowledge to create a new and complete supply chain.

Now, he is organizing setting up a company for production and selling CNT Fibers.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar chemdorpjwj@hotmail.com