Over De rol van DNA in het strafrecht: blik op heden en toekomst

De rol van DNA in het strafrecht: blik op heden en toekomst

Avondlezing door prof.dr. Ate Kloosterman georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland.

Samenvatting
Prof. Dr. Ate Kloosterman, oud-medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut en emeritus bijzonder hoogleraar Forensische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam wil graag zijn kennis op het gebied van forensisch DNA met u delen.

DNA-onderzoek is tegenwoordig niet meer weg te denken bij de opsporing van verdachten van ernstige misdrijven. DNA-onderzoek kan leiden tot de oplossing van een misdrijf maar kan ook de onschuldige verdachte uitsluiten. In deze lezing krijgen de deelnemers aan de hand van een aantal strafzaken inzicht in het belang van het forensisch DNA-onderzoek voor ons strafrechtsysteem.

Daarnaast speelt forensisch DNA speelt een onmisbare rol bij de identificatie van onbekende doden. Bij elke grote ramp (bijvoorbeeld de MH17 vliegramp) wordt tegenwoordig DNA ingezet om de slachtoffers snel en zeker te identificeren.

Tot slot aandacht voor een toekomstige nieuwe ontwikkeling: het gebruik van particuliere DNA-databanken om een onbekende aan de hand van zijn/haar DNA te identificeren.  De particuliere DNA-databanken bevatten de profielen van miljoenen mensen die hun DNA hebben afgestaan voor het maken van hun genealogisch DNA-profiel. De potentiële slagkracht van deze publiek toegankelijke DNA-gegevens wordt duidelijk gemaakt met enkele voorbeelden.

Curriculum vitae
1969-1976 University degree (doctorandus) at the Faculty of Chemistry Utrecht University
1976-1979 Research fellow at the department of Cell Biology from the Central Laboratory of the National Blood Transfusion Centre (CLB, Sanquin) Amsterdam.
1989-present Senior reporting forensic scientist at the department of Human Biology, Netherlands Forensic Institute
July 2002 Ph.D. degree (cum laude) at the Medical Faculty of University of Santiago de Compostela (Spain)
2005-2008 Teaching in the MSc Forensic Science curriculum, University van Amsterdam
2008-2019 Professor by special appointment Forensic Biology University van Amsterdam
17 May 2018 Valedictory speech (afscheidsrede) at the University of Amsterdam “40 jaar forensische biologie: “Waarheidsvinding als Wetenschappelijke missie”

 

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar chemdorpjwj@hotmail.com

Deel met anderen