Over Beproefd of bespot? Over de transformatie van alchemie naar chemie in Nederland

Beproefd of bespot? Over de transformatie van alchemie naar chemie in Nederland

Avondlezing door dr. Marieke Hendriksen georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland en de Chemie Historische Groep.

1720, anoniem, naar Joost van Sassen, naar Martin Engelbrecht, 1770 - 1780
Karikatuur die beurshandelaren met ‘lapiszoekers’, alchemisten, vergelijkt.
Rijksmuseum, object nummer RP-P-OB-83.547.

Samenvatting
Tot het einde van de zeventiende eeuw was er geen strikt onderscheid tussen alchemie en chemie in de Lage Landen. De twee termen refereerden lang grotendeels aan dezelfde kennis en experimenten, maar dat veranderde in rap tempo. In 1740 werd alchemie door brede lagen van de bevolking als volksverlakkerij gezien, terwijl chemie als academische discipline voet aan de grond kreeg. Hoe ontstond het onderscheid, en waarom raakte alchemie in de vergetelheid? Kwam dat door wetenschappelijk onderzoek, zoals vaak gedacht wordt? Werd het kaf van het koren gescheiden in de transformatie van alchemie naar chemie? Of was er meer aan de hand?

Marieke Hendriksen, als wetenschapshistoricus verbonden aan de Universiteit Utrecht, deed onderzoek naar het verdwijnen van de alchemie in Nederland, en kwam tot verrassende conclusies. In deze lezing neemt zij u mee naar de Nederlanden rond 1700, naar (al)chemische laboratoria, universiteiten, toneelzalen, salons, koffiehuizen en kermissen, en laat zij zien dat de ontwikkeling en acceptatie van wetenschappelijke kennis zeker niet alleen van wetenschappelijk onderzoek afhankelijk was.

Curriculum vitae
Dr. Marieke Hendriksen (1982) is postdoc-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zij ontving beurzen en prijzen van onder andere de Wellcome Trust, NWO, de Society for the History of Alchemy and Chemistry, en de History of Science Society. Zij werkte aan het Max Planck Instituut voor Wetenschapsgeschiedenis in Berlijn, de Rijksuniversiteit Groningen, het National Maritime Museum (Londen), het Science History Institute in Philadelphia, en aan de Universiteit Leiden. Haar werk verscheen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften zoals Isis, Nuncius, Ambix, en Journal for the History of Medicine and Allied Sciences.
www.mariekehendriksen.nl

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar chemdorpjwj@hotmail.com