Over Astrochemie

Astrochemie

Deze bijeenkomst is helaas uitgesteld gezien de risico’s op een mogelijke besmetting met het coronavirus.

Zodra er een nieuwe datum bekend is, zal deze worden gecommuniceerd.

Avondlezing door prof.dr. Inga Kamp georganiseerd door de Chemische Kring Midden Nederland.

Samenvatting
Inga Kamp geeft eerst een algemene inleiding: van de ontdekking van de eerste moleculen in de ruimte tot de moderne astrochemie met behulp van laboratoria en computers.

Tot nu toe zijn er meer dan 200 moleculen in de ruimte ontdekt. We zien simpele moleculen zoals water, CO en CO2, maar ook complexe moleculen zoals azijnzuur en ethylformiaat. Bovendien komen moleculen op vele plekken in de ruimte voor, heel dichtbij in ons eigen zonnestelsel in de atmosferen van planeten en in kometen, maar ook in het ijle gas tussen de sterren, en zelfs in verre sterrenstelsels.

Inga gaat ook uitleggen hoe we moleculen in de ruimte opsporen en hoe we denken dat ze in de ijle ruimte worden gevormd.

Curriculum vitae
RCK-Kamp.jpgInga Kamp studeerde natuurkunde in Kiel (Duitsland) en is professor bij het Kapteyn Instituut. Het Kapteyn Instituut is het onderzoeksinstituut voor Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Haar onderzoek naar de geboorteplaatsen van andere planetenstelsels - de protoplanetaire schijven - zit op het raakvlak tussen sterrenkunde en chemie.

In het kader van waarnemingsprogramma met de Herschel satelliet, de James Webb Space Telescoop en een Europees FP7 project gaat ze de vraag naar hoe de structuur en de chemische processen in deze schijven de vorming van planeten beïnvloeden en wat de tijdschalen van planeetvorming zijn.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar chemdorpjwj@hotmail.com