Over Zware metalen: gif én geneesmiddel, kan dat?

Zware metalen: gif én geneesmiddel, kan dat?

Avondlezing georganiseerd door prof.dr. Jan Reedijk door de Chemische Kring Midden Nederland. 

Samenvatting
Zware metalen worden door veel mensen vooral gezien als giftig en gevaarlijk. Veel minder mensen weten dat zware metalen ook nodig zijn voor gezondheid van mens en dier en dat ze medisch toepasbaar zijn. Want hoewel veel metalen in grote hoeveelheden schadelijk zijn, in kleine hoeveelheden zijn ze onmisbaar. De toxiciteit of giftigheid is relatief; de dosis bepaalt of een stof een gif is. Zo is ook water giftig, als de dosis maar groot genoeg is. En andersom kan zelfs de ‘giftigste’ stof geen kwaad, of misschien zelfs goed doen, als de dosis maar gering genoeg is. Zware metalen zijn hier een goed voorbeeld van. 

In de voordracht zal, na een algemene inleiding over de rol van zware metalen in levende organismen, nader worden ingegaan op enkele metaalhoudende verbindingen en hun toepassingen in de geneeskunde, zoals verbindingen van Goud bij reumabehandeling; Gadolinium in MRI-diagnoses en Platina bij kankerbestrijding.

Curriculum Vitae
Jan Reedijk (1943) is gepromoveerd (cum laude) aan de Leidse Universiteit (1968) op een onderwerp uit de moleculaire anorganische chemie. Na een postdoc-periode werd hij in 1972 benoemd als lector aan de (toenmalige) Technische Hogeschool Delft. Van 1979-2009 was hij hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar hij nu de emeritus-status heeft. Hij was de eerste directeur van het Leiden Institute of Chemistry (1993-2005). Van 1990-1992 was hij voorzitter van de KNCV.

Zijn researchinteresses liggen op het gebied van de coördinatiechemie en bioanorganische chemie, met toepassingen in materialen, katalyse en geneesmiddelen. Mijn zijn groep heeft hij ca. 1200 wetenschappelijke publicaties and octrooien geproduceerd. In zijn academische carrière heeft hij meer dan 250 doctoraal-studentenprojecten begeleid, alsmede 90 promovendi en 100 postdocs. Hij fungeerde in de redacties van meer dan 15 wetenschappelijke tijdschriften. Hij is lid van de KNAW, de Academie van Finland en de Europese Academie.

Hij was visiting of honorary professor in: Cambridge, Louvain la Neuve, Straatsburg, Münster, Riyadh, Dunedin (Nieuw Zeeland) en Torun (Polen).